Olej Rzepakowy

Olej Rzepakowy
Kod produktu: m-07
Dostępność: Na magazynie
Cena: 18.00zł
Ilość:     - LUB -   Dodaj do listy życzeń
Dodaj do porównania

Jest najczęściej używanym olejem w naszych kuchniach. Olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” lub też „czarnym złotem”. Rzepak kwitnie na żółto, a nasiona ma czarne. I to właśnie z nich tłoczy się najzdrowszy olej.

Właściwości:

Aby wyprodukować 1 litr oleju potrzebne są 3 kilogramy nasion. Z powodów historycznych nie cieszy się on tak dobrą opinią na ją zasługuje. Kiedyś w Polsce uprawiany był rzepak, który zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Jednak już od wielu lat uprawiane są odmiany bezerukowe. A co w dodatku te ulepszone odmiany nie są modyfikowane genetycznie. Tłuszcz roślinny jest nam potrzebny ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Są one potrzebne do dobrej pracy serca, pracy nerek, odpowiadają za kondycje skóry i funkcjonowanie układu krwionośnego. Nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i dlatego musimy ich dostarczyć w pożywieniu. I właśnie oleje są najlepszych źródłem tych kwasów.

Dla naszego zdrowia ważna jest również proporcja między tymi kwasami – najlepiej kiedy jest 2:1 (dwie części omega-6 do jednej części omega-3). I właśnie w oleju rzepakowym występuje taki stosunek. W bardzo popularnym oleju słonecznikowym mamy 126:1, w oliwie 10:1.

Olej rzepakowy ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – kwas oleinowy. Jest on pogromcą złego cholesterolu, a jednocześnie poprawia stosunek dobrego do złego. Kwas oleinowy występuje w wielu olejach: w sojowym mamy go 37%, słonecznikowym 18%, lnianym 23%, w oliwie 75%, w rzepakowym 62%.

Niestety w każdym tłuszczu występują również niekorzystne dla naszego zdrowia tłuszcze nasycone. Jednak olej rzepakowy pod tym względem jest najlepszy, zawiera ich tylko 7%. Najwięcej tych tłuszczów znajdziemy w oleju z orzechów kokosowych, palmowych, arachidowych. Również oliwa ma ich więcej bo 14%, a olej sojowy prawie 15%.

W oleju rzepakowym mamy też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach witaminę E, K i prowitaminę A.

Zastosowanie:

Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Nadaje się również do smażenia, ale krótkiego – ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia. Możemy go też wykorzystać do różnych wypieków ciast.

Który olej na zimno, który na ciepło?

Oleje tłoczone na zimno stosujemy na zimno – do sałatek, sosów. Natomiast tłoczony na ciepło używamy do smażenia, pieczenia jak też na zimno, do sałatek. Zasada ta powinna być stosowana do wszelkiego typu olejów, również oliwy.

Przydatne właściwości:

• olej rzepakowy zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, które powodują zmniejszenie cholesterolu i zachowują zdrowie układu sercowo-naczyniowego, mobilności stawów i mózgu. Zawiera bardzo dużą liczbę bardzo potrzebnych i niezbędnych kwasów linolowych. Wystarczy jej niedobór powoduje zablokowanie i zwężenie naczyń krwionośnych, co jest główną przyczyną zawałów serca i udarów mózgu, zaburzenia rytmu serca, niewydolności wieńcowej i innych chorób układu sercowo-naczyniowego;

• rzepakowy bogato olej ma ogromną ilość jednonienasyconych tłuszczów, które obniżają poziom szkodliwego cholesterolu w osoczu, zapobiegania utraty gęstości naczyń krwionośnych i zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów krwi;

• witamina E, olej rzepakowy wzmacnia ściany komórkowe, zapobiega infiltracji drobnoustrojów do komórek;

• olej canola zapobiega wzrostowi komórek rakowych. Niektórzy naukowcy uważają, że jest to wynikiem wyższej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Tak więc w 2008 roku w San Francisco w badaniu populacji wykazał, że kobiety, które gotują w oliwie i oleju canola ryzyko raka piersi jest niższa niż u kobiet gotujących w oleju roślinnym lub utwardzonym tłuszczu;

• olej rzepakowy poprawia funkcjonowanie układu wewnątrzwydzielniczego, wzmacnia mięśnie i komórki układu nerwowego;

• zawarte w oleju rzepakowego substancji doskonale strawione tłuszcze, dodatkowe wyjścia z ciała. Ponadto jedzenia olej rzepakowy, można przyspieszyć proces regeneracji komórek, zwiększenie metabolizmu;

• olej rzepakowy zawiera dużo fosforu, nie karotenoidów. W wielu witamin rzepaku, cynk, miedź, magnez, wapń, i innych elementów;

• Olej rzepakowy stawał się coraz bardziej dziś stosowany w wielu zdrowych dietach, zastępując je na inne oleje roślinne, których jakość jest niższa, i strawność– trudniejsza;

• olej rzepakowy nawilża, zmiękcza, odżywia i regeneruje skórę, więc jest często stosowane w dermatologii i kosmetologii domu;

• ponadto, nie ma dowodów, że olej rzepakowy zawiera chemikalia, które są odporne na promieniowanie;

• udowodnione, że stosowanie oleju rzepakowego, jest skuteczny w profilaktyce nowotworów;

• zwiększa odporność organizmu na choroby zakaźne;

• zapobiega chorobom skóry, ułatwia gojenie się ran;

• jest nienasycony (wartościowo i łatwo przyswajalny) kwasy tłuszczowe, które występują w oleju rzepakowego jest niezwykle ważne dla tworzenia niemowląt komórek mózgowych i tworzenia układu nerwowego, które następnie wpłynąć na proces percepcji, pamięci i uczenia się. Te kwasy tłuszczowe, niezbędne do formowania i struktury siatkówki i wzmocnienia widzenia są. Spożywanie oleju rzepakowego jest niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, dla pełnego rozwoju mózgu;

• zastosowanie oleju rzepakowego dla kobiet w okresie ciąży, zapewnia prawidłowy rozwój zarodka;

• ze względu na zawarte witaminy olej canola pomaga zachować żywotność komórek skóry. Witamina E ma wyraźne właściwości antyoksydacyjne, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, wygładza zmarszczki i ma silne działanie odmładzające. I wiele cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, pobudza oddech skóry, normalizuje wydzielanie gruczołów łojowych, głęboko odżywia, nawilża i zmiękcza skórę, stymulując regenerację komórek i utrzymywanie jej urzekającą młodość, świeżość i czystość. Olej rzepakowy, nie powoduje alergii, a zatem nie jest to absolutnie nieustraszony może być używany do opieki nawet najbardziej wrażliwej i delikatnej skóry konturu oka;

• nie mniej cenne, olej rzepakowy oraz w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Wzmacnia strukturę włosów, zapobiega utracie i zwiększa ich wzrost.

 

Zastosowanie:

• wymagana dawka dobowa dla dorosłych wynosi 10 – 15 g (jedna łyżka stołowa) dziennie;

• miażdżyca, zakrzepica, żylaki, zakrzepowe zapalenie żył, po udarze mózgu lub zawał serca, niska odporność, osteoporoza;

• do ran: gazą nasączoną olejem rzepakowym, stosuje się na obszarze zranionej skóry, zabezpieczyć bandażem;

• dziecko potrzebuje codziennej dawki 3-4 g tłuszczu na 100 g produktu, czyli 1 łyżeczka lub 5 ml oleju rzepakowego na 200 g warzyw. Jeśli sos jest wytwarzany z mleka, śmietanki lub masła, oleju canola dodanie nie jest konieczne.

Napisz opinię

Twoje imię:


Twoja opinia: Uwaga: HTML nie jest przetłumaczany!

Ocena: Zły           Dobry

Wpisz kod w pole poniżej:



Opis

Jest najczęściej używanym olejem w naszych kuchniach. Olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” lub też „czarnym złotem”. Rzepak kwitnie na żółto, a nasiona ma czarne. I to właśnie z nich tłoczy się najzdrowszy olej.

Właściwości:

Aby wyprodukować 1 litr oleju potrzebne są 3 kilogramy nasion. Z powodów historycznych nie cieszy się on tak dobrą opinią na ją zasługuje. Kiedyś w Polsce uprawiany był rzepak, który zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Jednak już od wielu lat uprawiane są odmiany bezerukowe. A co w dodatku te ulepszone odmiany nie są modyfikowane genetycznie. Tłuszcz roślinny jest nam potrzebny ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Są one potrzebne do dobrej pracy serca, pracy nerek, odpowiadają za kondycje skóry i funkcjonowanie układu krwionośnego. Nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i dlatego musimy ich dostarczyć w pożywieniu. I właśnie oleje są najlepszych źródłem tych kwasów.

Dla naszego zdrowia ważna jest również proporcja między tymi kwasami – najlepiej kiedy jest 2:1 (dwie części omega-6 do jednej części omega-3). I właśnie w oleju rzepakowym występuje taki stosunek. W bardzo popularnym oleju słonecznikowym mamy 126:1, w oliwie 10:1.

Olej rzepakowy ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – kwas oleinowy. Jest on pogromcą złego cholesterolu, a jednocześnie poprawia stosunek dobrego do złego. Kwas oleinowy występuje w wielu olejach: w sojowym mamy go 37%, słonecznikowym 18%, lnianym 23%, w oliwie 75%, w rzepakowym 62%.

Niestety w każdym tłuszczu występują również niekorzystne dla naszego zdrowia tłuszcze nasycone. Jednak olej rzepakowy pod tym względem jest najlepszy, zawiera ich tylko 7%. Najwięcej tych tłuszczów znajdziemy w oleju z orzechów kokosowych, palmowych, arachidowych. Również oliwa ma ich więcej bo 14%, a olej sojowy prawie 15%.

W oleju rzepakowym mamy też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach witaminę E, K i prowitaminę A.

Zastosowanie:

Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Nadaje się również do smażenia, ale krótkiego – ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia. Możemy go też wykorzystać do różnych wypieków ciast.

Który olej na zimno, który na ciepło?

Oleje tłoczone na zimno stosujemy na zimno – do sałatek, sosów. Natomiast tłoczony na ciepło używamy do smażenia, pieczenia jak też na zimno, do sałatek. Zasada ta powinna być stosowana do wszelkiego typu olejów, również oliwy.

Przydatne właściwości:

• olej rzepakowy zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, które powodują zmniejszenie cholesterolu i zachowują zdrowie układu sercowo-naczyniowego, mobilności stawów i mózgu. Zawiera bardzo dużą liczbę bardzo potrzebnych i niezbędnych kwasów linolowych. Wystarczy jej niedobór powoduje zablokowanie i zwężenie naczyń krwionośnych, co jest główną przyczyną zawałów serca i udarów mózgu, zaburzenia rytmu serca, niewydolności wieńcowej i innych chorób układu sercowo-naczyniowego;

• rzepakowy bogato olej ma ogromną ilość jednonienasyconych tłuszczów, które obniżają poziom szkodliwego cholesterolu w osoczu, zapobiegania utraty gęstości naczyń krwionośnych i zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów krwi;

• witamina E, olej rzepakowy wzmacnia ściany komórkowe, zapobiega infiltracji drobnoustrojów do komórek;

• olej canola zapobiega wzrostowi komórek rakowych. Niektórzy naukowcy uważają, że jest to wynikiem wyższej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Tak więc w 2008 roku w San Francisco w badaniu populacji wykazał, że kobiety, które gotują w oliwie i oleju canola ryzyko raka piersi jest niższa niż u kobiet gotujących w oleju roślinnym lub utwardzonym tłuszczu;

• olej rzepakowy poprawia funkcjonowanie układu wewnątrzwydzielniczego, wzmacnia mięśnie i komórki układu nerwowego;

• zawarte w oleju rzepakowego substancji doskonale strawione tłuszcze, dodatkowe wyjścia z ciała. Ponadto jedzenia olej rzepakowy, można przyspieszyć proces regeneracji komórek, zwiększenie metabolizmu;

• olej rzepakowy zawiera dużo fosforu, nie karotenoidów. W wielu witamin rzepaku, cynk, miedź, magnez, wapń, i innych elementów;

• Olej rzepakowy stawał się coraz bardziej dziś stosowany w wielu zdrowych dietach, zastępując je na inne oleje roślinne, których jakość jest niższa, i strawność– trudniejsza;

• olej rzepakowy nawilża, zmiękcza, odżywia i regeneruje skórę, więc jest często stosowane w dermatologii i kosmetologii domu;

• ponadto, nie ma dowodów, że olej rzepakowy zawiera chemikalia, które są odporne na promieniowanie;

• udowodnione, że stosowanie oleju rzepakowego, jest skuteczny w profilaktyce nowotworów;

• zwiększa odporność organizmu na choroby zakaźne;

• zapobiega chorobom skóry, ułatwia gojenie się ran;

• jest nienasycony (wartościowo i łatwo przyswajalny) kwasy tłuszczowe, które występują w oleju rzepakowego jest niezwykle ważne dla tworzenia niemowląt komórek mózgowych i tworzenia układu nerwowego, które następnie wpłynąć na proces percepcji, pamięci i uczenia się. Te kwasy tłuszczowe, niezbędne do formowania i struktury siatkówki i wzmocnienia widzenia są. Spożywanie oleju rzepakowego jest niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, dla pełnego rozwoju mózgu;

• zastosowanie oleju rzepakowego dla kobiet w okresie ciąży, zapewnia prawidłowy rozwój zarodka;

• ze względu na zawarte witaminy olej canola pomaga zachować żywotność komórek skóry. Witamina E ma wyraźne właściwości antyoksydacyjne, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, wygładza zmarszczki i ma silne działanie odmładzające. I wiele cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, pobudza oddech skóry, normalizuje wydzielanie gruczołów łojowych, głęboko odżywia, nawilża i zmiękcza skórę, stymulując regenerację komórek i utrzymywanie jej urzekającą młodość, świeżość i czystość. Olej rzepakowy, nie powoduje alergii, a zatem nie jest to absolutnie nieustraszony może być używany do opieki nawet najbardziej wrażliwej i delikatnej skóry konturu oka;

• nie mniej cenne, olej rzepakowy oraz w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Wzmacnia strukturę włosów, zapobiega utracie i zwiększa ich wzrost.

 

Zastosowanie:

• wymagana dawka dobowa dla dorosłych wynosi 10 – 15 g (jedna łyżka stołowa) dziennie;

• miażdżyca, zakrzepica, żylaki, zakrzepowe zapalenie żył, po udarze mózgu lub zawał serca, niska odporność, osteoporoza;

• do ran: gazą nasączoną olejem rzepakowym, stosuje się na obszarze zranionej skóry, zabezpieczyć bandażem;

• dziecko potrzebuje codziennej dawki 3-4 g tłuszczu na 100 g produktu, czyli 1 łyżeczka lub 5 ml oleju rzepakowego na 200 g warzyw. Jeśli sos jest wytwarzany z mleka, śmietanki lub masła, oleju canola dodanie nie jest konieczne.

Opinie (0)

Napisz opinię

Twoje imię:


Twoja opinia: Uwaga: HTML nie jest przetłumaczany!

Ocena: Zły           Dobry

Wpisz kod w pole poniżej:



PayPal Visa Mastercard
Яндекс.Метрика
OpenCart Rolli Company © 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.